Solidaritatea, refugiatii si Europa

De cand cu criza umanitara declansata cu multi ani in urma in multe state din lume, dar accentuata de curand printr-o aproape migratie a unor cetateni din Orientul Mijlociu catre Europa, continentul iar pare a se diviza...

Cei mai multi cetateni din România par a fi total impotriva ajutorarii oamenilor care sunt intr-o nevoie disperata de a gasi un loc unde sa-si traiasca in liniste viata. Care e motivul pentru care nu mai pot trai in liniste in tarile lor unde sunt zacaminte de pietre pretioase si semipretioase, unde e petrol, sunt gaze naturale si multe alte resurse naturale (mai putin apa potabila)? Speculatii sunt multe: producatorii si vanzatorii / traficantii de arme vor sa ramana bogati, vor sa testeze noi arme inventate – si nu pot realiza acestea in timp de pace; marile puteri vor sa beneficieze de petrol si gaze naturale la preturi cat mai mici - si, unii, mai apoi, sa vanda aceste resurse (si produse obtinute prin prelucrare) catre statele mai mici care nu beneficiaza de resurse si nu au nici fabrici unde le-ar putea prelucra; reprezentantii statului Israel vor sa ia in stapanire unele teritorii din zona; liderii politici din zona vor sa-si pastreze puterea politica si averile sau sa castige puterea politica, multe altele si toate la un loc - dar sunt doar speculatii, pentru ca nu exista o proba concreta aflata la indemna celor care scriu prin ziare sau pe aiurea.
Aceasta criza umanitara abate atentia de la problemele financiare ale Europei in general, dar si ale fiecarui stat in parte. Abate atentia de la luptele care se dau intre palestinieni si israelieni. Mai apoi, cand lucrurile se vor mai linisti, vor fi scoase la inaintare acele legi pe care acumle contesta vehement organizatiile si activistii pentru drepturile omului: supravegherea in masa. Cu acest pericol al refugiatilor putini cetateni vor mai fi impotriva sa fie supravegheati oriunde si oricand, in orice conditii. Se discuta despre reintroducerea controlului vamal la intrarea in spatiul Schengen inca de acum de cativa ani - acum e ocazia perfecta si Romania, prin comportamentul cetatenilor ei, in special, risca sa nici nu mai adere la acest spatiu. Ungurii construiesc garduri la granita cu state care nu fac parte din acest spatiu - inclusiv pe “latura” cu România si-au anuntat intentia de a construi unul.

Pe de alta parte, aceasta migratie catre statele din Vest ar trebui sa fie un semn pentru români: de ce nu vor refugiatii / imigrantii / cum vreti sa le ziceti sa vina in România si nu vor nici in alte state care nu fac parte din “lotul vestic”? Un posibil raspuns ar fi ca vesticii considera aceste state central si est-europene state de mana a doua, carora le ofera mult dar in schimb nu primesc mare lucru si, poate, vor sa se scuture de ele, sa se relaxeze financiar.
O multime de cetateni din Europa Centrala si de Est au migrat tot catre statele din vest, in dorinta unui trai mai bun, dar foarte multi sunt infractori si la fel de multi sunt cersetori prin statele in care au ajuns, sau traiesc din ajutor social oferit de statul gazda. Acum, acestia din urma, cei cu ajutor social, se tem ca vor fi repatriati pentru ca in ţarile lor sunt doar in pericol de saracie nu si de moarte - in cel mai bun caz - dar cum s-au descurcat pana sa plece la cersit si la ajutorul social e probabil ca se vor descurca si dupa o eventuala repatriere.

Faptul ca cetăţenii români sunt impotriva primirii de refugiati intre granitele statului poate duce România, din nou, de partea neplacuta a noii granite ce pare ca se contureaza in Europa, partea de care abia-abia a resuit sa se desprinda. Faptul ca cetatenii români nu sunt de acord sa ajute refugiati e o dovada de nesolidaritate umana dar si… politica. Daca nu vor sa fie solidari cu oamenii disperati, dezradacinati, atunci sa fie solidari cu statele din vestul Europei, si sa accepte ideea refugiatilor macar pentru binele lor si al urmasilor lor in aceasta ţara. Gesturile de azi vor fi retinute in istorie si, din nou, s-ar putea zice despre români ca sunt… tradatori, ca atunci cand au luptat alaturi de Germania nazista si au aprovizionat-o (nu numai) cu petrol.

Ce-i face pe multi români sa nu fie solidari cu oamenii aflati in suferinta azi? As zice ca firea lor, dar cred ca de aceasta data este frica; de fapt, spaima. Spaima izvorata din ignoranta, din prejudecati… iar daca nu e spaima e răutate, individualism, invidie...

In era informatiei ignoranta este o alegere.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Te-ai hotarat sa cresti un caine - ce trebuie sa stii

Pestele de la cap se impute

Educatia cainelui