Sange albastru – posibile origini ale expresiei

Expresia provine din Spania evului mediu, cand marii aristocrati sustineau ca in venele lor curge sange pur albastru, spre deosebire de nobilii de „categorie inferioara”, care s-au amestecat, mai ales cu maurii.
S-a optat pentru culoarea albastra deoarece, in general, blazoanele, costumele si mai ales cordoanele, panglicile decoratiilor erau azurii, albastrul fiind culoarea preferata si reprezentativa a membrilor inaltei aristocratii. Ei doreau sa se deosebeasca atat de tagma prelatilor care adoptasera vesminte deculoare rosie (de unde expresia „rosu cardinal”) cat si de „vestoanele verzi” (culoarea verde fiind considerata vulgara). Probabil ca ideea „sangelui albastru” a urmat dupa eliberarea de sub dominatia maura (Reconquista).
 (sursa: I. Berg, Dictionar de cuvinte, expresii, citate celebre, Ed. Stiintifica, Bucuresti, 1969)
Pe campul de batalie nobilii isi demonstrau radacinile aristocrate tinand bratul cu spada ridicat, pentru a-si arata venele albastre sub pielea palida.
*
Cu timpul, expresia care desemna originea nobila, a primit o tenta ironica (sau de la ironie s-a ajuns la nobilime). Varianta „injuraturii”.
In evul mediu, in Franta, omul de rand auzit ca injura risca sa-si piarda capul; nobilii aveau dreptul sa injure, dar cand clerul a devenit foarte puternic si nu doar anatema / excomunicarea ii ameninta si pe nobili acestia au fost nevoiti sa renunte la obiceiul de a injura de divinitate si, ca exemplu, „Par le sang de Dieu” (Pe sangele Domunului) a ajuns „Par le sang bleu”... Oamenii „de rand” au inteles ce fac nobilii si, in timp, s-a creat legatura directa, zeflemista: „c’est un sang bleu” (e un sange albastru) – asa a ajuns o injuratura sa fie asimilata cu titlul nobiliar: „e de sange albastru”.
*
Denumirea provine probabil de la faptul ca venele oamenilor cu piele alba apar de culoare albastruie.
In alta opinie, expresia „sange albastru” provine din epoca nobilimii franceze cand, oamenii din clasele superioare nu se expuneau soarelui pentru a se bronza (bronzati erau numai oamenii din clasele inferioare, cei care munceau pamantul s.a.). Avand pielea foarte alba venele, de culoare albastra, ieseu in evidenta (la fel si in cazul englezilor, daca merg pe aceasta idee, pentru ca pielea englezilor este foarte alba).
*
Se mai spune ca, in vremea regilor, dupa moartea detinatorului tronului ajungeau la domnie rude mai apropiate sau mai indepartate ale acestuia; nobilii de rang inalt (conducatorii de state si familiile lor) se temeau de otravirea cu cianura (otrava cel mai des utilizata) si ingerau zilnic mici cantitati de cianura pentru a deveni imuni. Cianurile sunt substante chimice care contin cel putin un gru cian, iar cuvantul cianura ar proveni dintr-untermen grecesc tradus prin „albastru”, nume datorat achidului cianhidric care a fost sintetizat prin tratarea albastrului prusic cu acid. Din acest motiv, sangele nobililor de rang inalt amintiti mai sus era „albastru”, diferit de cel al oamenilor de rand.
*
Extraterestrii nu puteau fi exclusi din originea expresiei „sange albastru”. Unii sunt convinsi ca la inceputul Timpului niste zei misteriosi au oferit oamenilor informatiile pe care le detineau pentru a-i ajuta sa supravietuiasca, sa se dezvolte. Inca din cele mai vechi timpuri zeii au ales pe cei mai inteligenti oameni ca sa traiasca printre ei si sa asimileze cunostintele pe care le detineau. Apoi, fiintele venite de undeva din Univers s-au imperecheat cu pamantenii si a rezultat un tip hibrid de fiinte care s-au numit „oameni cu sange albastru” si pe care Platon, Pitagora sau Homer ii descriau ca fiind oameni foarte puternici, inteligenti, care dovedeau o spiritualitate iesita din comun, o mare dragoste pentru toate fiintele, afirmandu-se ca toti oamenii cu Rh negativ ar avea origine extraterestra, iar cei cu Rh pozitiv ar avea origine terestra.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Te-ai hotarat sa cresti un caine - ce trebuie sa stii

Pestele de la cap se impute

Educatia cainelui