Ipocrizie europeana

pe langa acestia sunt alte milioane, de-a lungul timpului
Memoria unor cetateni din Europa (Ungaria, Polonia, Cehia, Slovacia, Serbia, Croatia, România etc.) e tare scurta atunci cand vor. Au uitat cum, in vremuri de restriste, si-au facut si ei bagajele si au plecat spre tarile din Occident, unde au fost primiti cu bratele deschise, desi mutli au dovedit ulterior ca nu sunt tocmai cetateni model – dar pentru cateva oi negre nimeni nu a blamat intreaga masa de oameni care a imigrat.

Mase de oameni din Europa – si de pe alte continente – au plecat candva, masiv, si catre America de Nord, varsand sangele bastinasilor dar si al celor care au fost acolo primii…

Argumentul celor mai multi, impotriva refugiatilor musulmani este: “noi suntem crestini, e o diferenta”. Ciudat! Si eu, care credeam, ca suntem oameni inainte de a fi orice altceva…

Intre acesti refugiati sunt o multime de copii – cel mai mare numar de copii care a migrat de la al doilea raboi mondial incoace. Ce zic, insa, cei mai multi oameni cu suflet negru? “Acesti copii sunt fii de teroristi”. “Musulmanii sunt teroristi din tata in fiu”. Astfel de afirmatii sunt ale unor oameni cu un nivel intelectual nu tocmai scazut, dar cu mentalitati xenofobe – de parca n-ar vrea ca altii sa aiba ajutorul – si sansa – pe care au avut-o candva multi dintre stramosii lor. In anii 1940 copiii moldovenilor au fost trimisi in satele de prin Transilvania si Tara Româneasca pentru a-i scapa de moartea prin infometare - au fost primiti, ingrijiti, hraniti.

Liderii mondiali sunt obligati sa gaseasca solutii pentru rezolvarea acestei crize, dar orice solutie ar gasi se vor lovi de rezistenta cetatenilor care nu inteleg (mai) nimic din ceea ce se intampla, care nu cunosc nimic despre oamenii care ar urma sa ramana, provizoriu, pe teritoriul statelor lor – ei stiu numai ceea ce au vazut la TV, pe unele canale, si ce au vazut in diversele filmulete postate pe te miri unde. Acesti oameni nu sunt interesati de dezmintirile care apar pe masura ce sunt difuzate scene scoase din context, filme si fotografii trucate, filme si fotografii interpretate gresit cu intentie. Prea multi oameni nu vor – sau nu pot – sa analizeze prin prisma ratiunii ceea ce se intampla. De ce se intampla e mai greu de spus, dar varianta scurta este: in statele de unde vin acesti oameni este razboi si nu intotdeauna au fost ei cei care au ales calea razboiului. Multi au luptat, cat au putut, apoi au fugit pentru a-si pune familiile la adapost.

Cred ca nu e cazul sa abandonam acesti oameni, in cele mai negre zile ale vietii lor. Cred ca ar trebui sa trecem peste prejudecatile de gen: “or sa puna bombe”, “ne violeaza femeile si copii”, “ne decapiteaza pentru ca mancam carne de porc”, “ne decapiteaza pentru ca NU suntem homofobi” si altele de acest gen – cuvinte pe care le-am citit zilele acestea cam peste tot in mediul online. As vrea sa zic ca e naivitate din partea celor care pot crede asa ceva, dar… de la o varsta nu-i mai spune naivitate.

In ceea ce priveste România am o senzatie stranie, pe care, deocamdata, nu o pot justifica pentru ca nu s-au cristalizat informatiile obtinute pe ici-colo… Europa se divide, din nou, in doua… Continuand sa refuzam oferirea ajutorului oamenilor care au nevoie e posibil – si probabil – sa cadem, din nou, in partea neplacuta a Europei.

Sursa fotografii:
Cehi:
Sirieni spre Iordania:
In portul Messina, foto de GIOVANNI ISOLINO/AFP/GETTY:
http://www.people.com/article/mediterranean-migrants-hundreds-dead-boat-capsizes

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Pestele de la cap se impute

Te-ai hotarat sa cresti un caine - ce trebuie sa stii

Educatia cainelui