NU inseamna NU!

Criminologii din toate timpurile s-au intrebat (si inca se mai intreaba) si vor sa afle raspunsul: care e diferenta dintre oamenii care doar se gandesc la o infractiune si cei care trec la act? Nu au, neaparat, un raspuns universal valabil. Aproape oricui i-a trecut macar o data prin minte: "l-as bate pe asta”, dar n-au si actionat in consecinta... Unii chiar ridica mana sa loveasca si, totusi, se abtin. Multi si-au spus: "as face sex cu femeia aceasta”, dar n-au folosit forta pentru a o face.

De ce sapte bipezi fara pene au violat o fata?! Au fost prost educati de parinti si/sau profesori? Le-au oferit parintii, profesorii, concetatenii etc. ceea ce si-au dorit si au ajuns sa creada ca totul li se cuvine si orice ar face nu vor fi pedepsiti?! Li s-au permis prea multe...? Ca au nevoie de o expertiza pisihiatrica e aproape clar, pentru ca toate doagele nu le au daca au fost capabili sa formeze un grup de violatori. Sunt genul de indivizi care nu stiu ca NU inseamna NU! Ei nu pot concepe asa ceva! Din contra! In mintea lor, a parintilor lor si a unora dintre concetatenii lor fapta nu are nimic special, pentru ca acea fata nu era virgina, se culcase cu o multime de barbati – numai cu ei nu! O prostituata care nu vrea banii unuia pentru a-i presta servicii spune acelasi "nu” valabil. Sotia care-i spune sotului "nu” cand e vorba despre sex are acelasi "nu” valabil si el e obligat sa-i respecte dorinta. Adultul nici nu trebuie sa ajunga in situatia ca un minor sa-i spuna "nu".

Un NU hotarat ar trebui sa li se spuna celor care obisnuiesc sa-si batjocoreasca semenii, celor care au un limbaj agresiv-vulgar, celor care au iesiri violente... Neincurajand astfel de comportamente – marginalizand pe cei care au astfel de comportament - se poate ajunge – incetisor – la o societate in care tot mai multi indivizi sa inteleaga ca NU inseamna NU si comportamentul abuziv nu are nimic de lauda.

Anumite comportamente si trasaturi psihice – nu exclusive si care nu fac, neaparat, din indivizi violatori sau agresori de orice fel – ar trebui sa fie un semnal de alarma pentru ceilalti membri ai societatii. Caracteristicile nu trebuie sa fie prezente la toti, dar toti au o trasatura comuna: egoismul. Dintre celelalte amintesc: lipsa empatiei, agresivitate, comentarii negative, limbaj vulgar si/sau amenintator, obiceiul de a hartui, furie excesiva, obsesii, atitudine razbunatoare, agitatie fizica, modificari extreme de dispozitie, abuz de alcool sau de droguri.

Repet, caracteristicile de mai sus nu-i aduc pe oameni in stadiul de a savarsi o agresiune – inclusiv sexuala – dar sunt trasaturi (doua, mai multe sau toate) intalnite la absoluti toti agresorii.

Ca regula generala, exercitarea functiei sexuale este fireasca, libera si permisa, dar exista reglementari care ii aduc anumite limite, necesare unei societati sanatoase. Exista limite cu privire la anumite persoane: minori, rude apropiate s.a. si exista limte cu privire la mijloacele de exercitare a actului sexual, fiind interzise constrangerea, brutalitatea, perversiunea... Brutalitatea, perversiunea etc. fiind permise intre persoane adulte care consimt fara echivoc astfel de realtii, in conditii de siguranta pentru parteneri...

Infractiunile legate de viata sexuala se afla intre cele mai periculoase infractiuni (potrivit criminologilor) si cu urmari individuale si sociale periculoase. Infractiuni precum violul sunt comise de persoane lipsie de simt moral, de persoane brutale, lipsite de puterea de stapanire a impulsului sexual. Violatorii pot fi din orice clasa sociala si cu orice nivel de educatie. In „Tratat de criminologie” (1956), E. Seeling i-a incadrat pe acesti indivizi intr-o categorie speciala: "criminali fara frâna sexuala”. Acestia sunt cei care trebuie obligati sa invete ca NU inseamna NU!


In cazul de la Iasi (in urma cu aproape trei ani 7 indivizi au violat, repetat, o copila in varsta de 11 ani) patru dintre violatori au fost tinuti in arest preventiv timp de un an si jumatate. In cazul fetei de la Vaslui judecatorul a considerat ca nu e cazul... desi legea le-ar permite; desigur, daca au... suspiciunea rezonabila ca e necesar... Pentru sanatatea psihica a tinerei poate ca ar fi necesar... 

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Pestele de la cap se impute

Te-ai hotarat sa cresti un caine - ce trebuie sa stii

Educatia cainelui