Buna vecina scandalagioaica

O cheama Mira. S-a mutat in bloc nou, alungata de vecinii de pe unde a locuit. E mare cat o usa de biserica si rea ca o gaura de iad. E in categoria “arata bine pentru varsta ei” – eleganta, fardata, aspect tineresc, pensionata anticipat. Aspectul creierului e si mai tineresc: are bulbi. Cand o ia pe ulei e paine calda, pansament pe rana. Cand ii trec aburii alcoolului e cucuta. Inalta, bruna sau roscata, s-a plimbat ziua toata cu pisica neagra dupa ea. Se plimba, saluta, discuta; sedea pe banca langa bloc, suradea, saluta, discuta – sa afle totul despre toti: cine cu cine e certat, cine cu cine se intelege, cine cu cine se viziteaza. Ce doamna eleganta! Ce vecina buna! se auzeau voci…
Apoi a inceput sa sape, spunand fiecaruia ceea ce putea da nastere la resentimente. Lui Y ii spunea ca X a zis de el aia si lui Y ii spunea ca X a zis de el. X si Y se certau, dupa zeci de ani de buna vecinatate. Apoi iar: lui Z ii spunea ca W a zis aia si tot asa.


“Ce jigodie nenorocita! Ce vecina nebuna!” se auzeau apoi aceleasi voci. Si doamna eleganta jigodie nenorocita isi vedea de broderiile ei. Se certa seara cu unul si a doua zi ii zambea ingereste si-l intreba de sanatate. Si prostul punea botu’ si o intreba ce-a avut cu el. Si ea incepea: Te dau in judecata pentru calomnie! N-am zis asa ceva, n-am facut asa ceva! Si-i facea plangere fraierului ba pentru amenintare, ba pentru evaziune, ba pentru cine stie ce. Fraierul pierdea timp pe drumuri, in birourile politailor, apoi la procuror – ca si cum nici aceia nu aveau ceva mai bun de facut! Toate plangerile ei penale s-au terminat cu aceeasi solutie: neinceperea urmaririi penale – adica fraierul reclamat era in regula, n-a savarsit ceva din cele de care era acuzat. I-a facut vreunul plangere pentru inducerea in eroare a organelor judiciare?! S-a sesizat din oficiu vreun organ de cercetare? Nu, pentru ca nu-i puteau dovedi reaua credinta, adica faptul ca ea stia ca reclama o minciuna.

Cate unul o mai confrunta si ea incepea: Eu n-am zis asa ceva! Eu n-am facut asa ceva! Te dau in judecata pentru calomnie! Daca o ignorau, de cate ori ii vedea – oriunde se intampla – striga ca din gura sarpelui a carei fiica, probabil era: Ai furat! Esti un nenorocit care ne-a luat banii! N-o interesa cine aude, ea avea o placa de redat. Intr-o zi, unul, aflat in compania unui prieten, in statia de autobuz, zice catre insotitor, tare, sa auda si altii: Sarmana! E rau de tot si fiul nu se procupa de ea. Doar ca n-a facut spume la gura cucoana! Era vinetie, de parca mai avea putin si-i exploda craniul.


Cand o intalnesti pe Mira rosu vezi in faţa ochilor! Pentru ca urla, nu vorbeste, atunci cand nu se linguseste. Iti zambeste-n faţă si te injunghie pe la spate.Vorbeste despre vraji, se da intelectuala si umbla cu vrajeli. Ironizeaza si vorbeste de rau – inventand - pe oricine nu zice ca ea sau isi permite sa-i atraga atentia ca pisica ei si-a facut nevoile pe vreun pres… Nu pisica ei! Sa-i duci rahatul sau urina, sa le duca la analiza, sa dovedeasca si sa te dea in judecata pentru calomnie. Un medic psihiatru a zis ca femeia n-are toate tiglele pe casa dar autoritatile nu au ce sa-i faca pentru ca nu e… pericol pentru ea sau pentru altii. Dar, oare, ce inseamna cand striga la un varstnic de 90 de ani, ii face inima sa bubuie, vasele de sange de la tample sa zvacneasca si fiul cheama ambulanta sa-i duca tatal de urgenta la spital?! Poate, in final, cineva o va reclama pentru hartuire... Indivizii din aceasta tipologie trebuie opriti.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Te-ai hotarat sa cresti un caine - ce trebuie sa stii

Pestele de la cap se impute

Educatia cainelui