Seful imi urmareste activitatea online

Si imi citeste mesajele telefonice


Foarte multi angajati din Romania se plang pe unde apuca despre faptul ca angajatorii le urmaresc activitatea online, le interzic sa vorbeasca la telefon sau sa trimita mesaje pe telefon sau e-mail daca nu sunt in legatura cu serviciul sau daca nu e o urgenta… Probabil ca acesti angajati au invatat de la cei care aveau - n-aveau de lucru aveau un loc de munca, fie ca produceau stocuri, fie ca invarteau in gol hartii si pierdeau vremea discutand la telefon (desi nici atunci nu era permis), citind sau crosetand...

Si e legala aceasta supraveghere daca este scrisa prevederea in regulamentul de ordine interioara de care fiecare angajat trebuie sa ia cunostinta si care e afisat la vedere.

Si cum sa nu le urmareasca activitatea cand sunt atat de multi angajati – atat in domeniul privat cat si in cel de stat – care sunt mai mereu online in intervalul orar in care se presupune ca sunt la lucru. Desigur, in pauza! Dar pauza nu dureaza 8 ore! Sau… dureaza, la functionarii publici? Una d-asta, functionara publica, intr-o zi, a fost prinsa jucand Solitaire – oamenii stateau la o coada lunga sa depuna declaratii conta si ea avea de lucru! Pana s-a prins unul ce face. Toanta nu si-a dat seama ca ecranul monitorului se reflecta intr-un geam din spatele ei… Oamenii care stateau la coada si se plictiseau isi aruncau privirea pe ici-colo. Mare scandal a fost la acel moment in sala dar ea tot acolo a ramas, cu aceleasi gheare lungi care o impiedicau sa tasteze si cand tasta 2 ii iesea 25 si daca nu observai pe loc aveai de tras cu alti functionari publici, sa rezolvi inadvertentele.


De curand (10 februarie a.c.), in Franta, Curtea Suprema a dat o hotarare prin care li se permite angajatorilor sa citeasca mesajele pe care angajatii le primesc pe telefoanele de serviciu sau le trimit de pe aceste telefoane. Motivul: aceste mesaje se presupune ca sunt in legatura cu serviciul, deci nu au nimic privat. Mesajele pot fi citite in prezenta angajatului, cu exceptia celor identificate ca fiind personale si care, din cine stie ce motiv, sunt trimise sau primite pe telefonul de serviciu.

Intr-un fel, are logica astfel de hotarare pentru ca angajatii care folosesc in interes personal telefoanele de serviciu si computerele si altele de gen care apartin angajatorului se cheama ca aduc acestuia unele prejudicii: timpul pe care ar trebui sa-l dedice muncii il dedica distractiei sau convorbirilor personale; accesarea unor site-uri poate dauna computerelor etc.… Plus ca este - intr-o mai mica sau mai mare masura - si o masura de siguranta pentru angajator.

Citirea mesajelor in acest context nu poate fi asimilata cu inregistrarea unei convorbiri telefonice private fara stirea autorului, statuteaza Curtea Suprema.  

In RO – poate si prin alte parti – angajatii care primesc telefoane, tablete etc. pentru a-si putea desfasura activitatea in conditii optime le folosesc in interes propriu prea adesea, stocand mesaje, fotografii etc. si apoi se plang ca li se incalca intimitatea. Plus ca, atunci cand sunt concediati sau isi inainteaza demisia isi imagineaza ca telefoanele/tabletele trebuie sa ramana la ei deoarece au stocat chestiuni personale. Gresit: nu raman la cel care le-a folosit decat daca vrea angajatorul. Si de ce ar vrea, mai ales in cazul demisiei?

Pe scurt: daca esti la munca, muncesti.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

M-am indragostit de tine pentru ca esti vesela

Ce pot ascunde barbatii in barba

Buna! Ce faci? Unde te duci?