Sa scadem mortalitatea! Suntem prea multi pe Terra!Suna hilar; nu-i asa? Politicienii, producatorii de medicamente si de instrumentar / aparatura medicala, care mai de care declara sforaitor - de-a dreptul grohaitor, uneori - ca trebuie sa ne vaccinam - preventiv - pentru fel de fel, dar ne putem imbolnavi oricum, pentru ca vaccinul are efect pentru o anumita tulpina a cine-mai-stie-carui virus. Sa mergem - obligatoriu - la controale medicale periodice; sa ne lasam de fumat; sa ne lasam de baut; sa ne lasam de iubit; sa mancam… sanatos (produse modificate genetic daca se poate) si facand toate acestea si multe in plus vom fi mai sanatosi si vom trai mai mult.

Dar imediat vin altii - sau aceeasi - dar in alt film, care “trag semnale de alarma” cum ca Terra e suprapopulata si o sa ramanem fara apa, fara hrana, fara cine mai stie ce, dar nu fara vaccinuri care sa previna eventuale molime. Si trebuie luate diferite masuri, cum ar fi sterilizarea “exemplarelor” fertile mai ales din statele slab dezvoltate.

Nazistii, in lagarele lor, au sterilizat o multime de femei; pana prin anii 1980 medicii americani sterilizau femeile indiene pe motiv ca le salveaza de la o viata grea in caz ca ar ramane insarcinate… Prin Africa se umbla si azi cu sterilizatul - mai mult sau mai putin pe față… Nu stiu daca chiar suntem prea multi pe Terra, dar sa sterilizezi o fiinta umana fara voia si stiinta ei mi se pare abominabil…In anul 2011 populatia Terrei era de 7 miliarde de persoane - in 2040 se preconizeaza ca vom fi 11 miliarde.
In Romania, in ianuarie 2014 se presupune ca eram putin peste 19.500.000. Unii au calculat foarte exact: se naste 1 roman la fiecare 3 minute si 9 secunde si moare unul la un minut si 51 de secunde… si unul la fiecare doua minute si 22 de secunde pleaca din tara. (sursa: http://demograffiti.wordpress.com/ceasul-demografic-al-romaniei/)

La fiecare 15 minute un roman moare din cauza fumatului...
Cauze cardio-vasculare: la fiecare 20 de minute, un roman sufera un accident vascular cerebral, iar la fiecare 30 de minute, un roman face infarct - nu scrie cati dintre acestia mor, dar fiind in RO fiecare trebuie sa se bazeze pe... rezista fizica personala si pe sistemul imunitar, nicidecum pe cel sanitar.
Rata de mortalitate prin cancer la san si de col uterin, 128 decese la 100.000 de locuitori - nu scrie daca in fiecare an sau cand… (sursa siteul ministerului sanatatii).

Cancerul de col uterin in Romania: la fiecare 100.000 (sunt circa 10 milioane de femei), 30 de femei sunt diagnosticate cu cancer de col uterin. Anual, sunt depistate 3448 de cazuri, dintre care 2094 rezulta in deces. Rata mortalitatii este de 18 femei la fiecare 100.000.
In Romania, in fiecare an, sunt diagnosticate in jur de 6.000 de femei cu cancer de sân. Incidenta cancerului de san a crescut lent, dar continuu in ultimele decade. Una din zece femei va dezvolta pe parcursul vietii o tumora mamara maligna.
La nivel mondial, se spune, o femeie la 6 minute moare de cancer la san.

Decese din cauza fumatului, la nivel mondial:
Peste 600.000 de decese în fiecare an în lume, dintre care 165.000 în rândul copiilor, potrivit estimărilor publicate de revista medicală britanică The Lancet, citată de Agerpres; se adauga cele 5,1 milioane de decese atribuite anual tabagismului activ, se ajunge la un total de 5,7 milioane de decese din cauza tutunului pe an. Adaugand si milioanele care mor din alte cauze - inclusiv accidentele rutiere (in special) sau de alta natura, batranete, sinucidere, droguri etc. am o curiozitate: de unde scot statisticienii atatea milioane de oameni pentru a mai ramane miliarde? Ca doar nu se nasc la fel de multi cati mor - oricat isi doresc unii asta. Sau poate se nasc?

In anul 2008 au murit de cancer 7,6 milioane de oameni; in anul 2012 au murit de cancer 8,2 milioane de oameni. Pentru anul 2025 sunt estimate 19,3 milioane de cazuri. (sursa: Centrul International de Cercetare a Cancerului din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii - OMS)

In anul 2008 principalele cauze de deces la nivel mondial au fost:
Bolile coronariene - 7,20 milioane;  afectiunile cerebrovasculare - 5,71 mil.; infectii ale sistemului respirator inferior - 4,18; boala pulmonara obstructiva cronica - 3,02 mil.; bolile diareice - 2,16 mil.; HIV / SIDA - 2,04 mil.; tuberculoza            - 1,46 mil.; cancer pulmonar - 1,32 mil.; accidente rutiere - 1,27 mil.; nasterile premature sau greutatea mica la nastere - 1,18 mil. (conform Statisticilor Mondiale de Sanatate). Daca n-am gresit introducand cifrele in calculator inseamna ca in anul 2008 au murit 29,54 milioane de oameni. Murind anual in acest ritm… hm… nu mi se pare ca planeta va fi suprapopulata vreodata. Si ar trebui sa trecem la incinerare, altfel vom avea o planteta plina cu cimitire - ar fi mai ecologic si ar ramane terenuri pentru culturi sau pentru locuinte.
In acelasi an 2008 in Romania au fost inregistrate 258.000 de decese.

Nu-s foarte buna la matematica dar mie nu-mi prea ies socotelile… In functie de a cui statistica o studiezi iti da altceva. Altfel spus: imi da cu rest si renunt sa mai adun aici statistici… pentru ca nu le pot corobora fara sa nu ma intreb ce formule foloseste fiecare de ii da tot altceva. Ma gandesc ca se refera la formule precum “ce medicamente sunt mai scumpe” sau “unde se pot duce mai multi bani sa pice si la ei ceva”… Si, bineinteles, trebuie sa creasca productia de vaccinuri.

Cu atatea decese nu am certitudinea ca vom fi 11 miliarde candva… sau daca suntem azi in jur de 7 miliarde. Cifrele variaza de la interes la interes, inventarul “capetelor de cetateni” facandu-se cu scopuri precise - bineinteles, pentru programe de sanatate cat mai aproape de necesarul din teren. Si avem si numere de inventar: CNP, numarul de asigurare sociala etc. Uneori, listele de inventar nu se actualizeaza si multi cetateni casati apar in aceste liste si nu cu valoare zero, ci chiar actualizata, pentru ca se elibereaza retete pentru medicamente si tratamente scumpe pe acele numere de inventar.

E bine cu multi bolnavi pentru ca de la guvern - adica de la populatia platitoare de taxe si impozite - se aloca sume uriase pentru bunastarea cetatenilor: sedii luxoase pentru institutii precum casele de asigurari de sanatate (cetateanul trebuie sa fie primit intr-un loc frumos mobilat atunci cand se inghesuie pentru vreun bilet la tratament sau adeverinta; nu?); salarii fabuloase pentru functionarii angajati sa dea hartiile din mana in mana si respectuosi cu cetatenii; pentru masini moderne deoarece  functionarii trebuie sa aiba o anumita prestanta cand reprezinta cetateanul in fata unor personalitati din domeniul sanatatii si asa mai departe. A! Raman ceva bani si pentru compensarea la pretul medicamentelor si serviciilor medicale, dar nu prea multi, pentru ca cetateanul trebuie sa simta ca statul se preocupa de bunastarea lui la nivel declarativ si daca cetateanul ar fi multumit nu ar mai urmari circul televizat al politicienilor si nici nu s-ar mai enerva, sa faca vreun cancer pe fond nervos… Pe scurt: cetatenii n-ar mai simti cat de iubiti sunt de politicieni cu ocazia alegerilor politice. Ce le-ar mai promite politicienii daca totul ar fi bine?

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Pestele de la cap se impute

Te-ai hotarat sa cresti un caine - ce trebuie sa stii

Educatia cainelui