In atentia liberalilor si a simpatizantilor acestoraRealitatea este ca nu-mi pasa cine ar face informarea, daca ar face-o: informarea cu privire la drepturile cetatenesti. De nebuna, singura, n-am cea mai mica sansa sa sintetizez un volum asa mare de informatie… Cine are acces la Internet sau la alte surse de informatie - si stie ce sa caute si unde sa caute - este ceva-ceva mai informat decat cei care sunt departe de aceste surse sau nu au timp sa se documenteze - nu pot sau nu stiu - sa extraga esentialul de interes imediat: ce drepturi are, cine trebuie sa le acorde, cum si unde trebuie sa le ceara, ce atributii au anumiti functionari de prin primarii, prefecturi, agentii fiscale in principal.

Mi-ar placea ca cei implicati puternic in… politica, sa nu mai mearga prin tara impartind pixuri, agende, calendare si alte consumabile (desi practica e una obisnuita si in celelalte state), ci sa mearga cu extrase despre ce si cum trebuie sa stie si sa faca cetatenii in diverse situatii in relatia cu reprezentantii institutiilor de stat. Adica, sa extraga de prin legi ce drepturi de ajutor social au, unde se adreseaza cu anumite plangeri, unde isi pot cere drepturile, in ce conditii le pot cere si obtine, ce drepturi au ca salariati (evident, punctele principale), sa li se explice - cu argumente legale (lege, ordin, hotarare etc si numar) - ca nu le este anulat ajutorul social daca trei luni, vara - ca exemplu - vor munci la vreo cooperativa, cu un contract, cu taxe platite etc - ci doar va fi suspendat acest ajutor in perioada respectiva. Si informarea sa fie facuta fara a fi utilizat limbajul de lemn pe care-l intelege (eventual - ca nici asta nu mai e sigur!) cel care vorbeste si inca vreo cativa.
As zice ca banii partidului sunt cheltuiti mai cu folos, chiar daca - mai mult decat sigur - se vor auzi voci de genul: vrem faina si malai, nu hartie pentru pai. Dar din cateva mii de pliante impartite cateva sute vor fi citite de unii mai destupati la minte si vor da informatia mai departe, in mod categoric.
Desigur, asa ceva s-ar putea intampla numai daca se doreste o informare corecta a cetateanului pentru ca (dupa cum se intuieste) se urmareste mentinerea majoritatii in ignoranta - o majoritate neinformata sau prost informata e mai usor de manipulat decat o majoritate informata.
N-o sa dea belsugul peste noi chiar de a doua zi, dar e o speranta pentru viitor.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

M-am indragostit de tine pentru ca esti vesela

Ce pot ascunde barbatii in barba

Buna! Ce faci? Unde te duci?