Victorie a la PirusVictorie a la Pirus inseamnă o victorie obţinută cu un uriaş cost pentru învingător. Deși provine din domeniul militar termenul e folosit și în alte domenii: afaceri, juridic, sportiv, politic etc. și descrie o victorie ruinătoare pentru învingător.

Pirus a fost rege al moloșilor, populație greacă din regiunea Epir (306 - 302 și 297 - 272 î.Hr.) și al Macedoniei (288 - 284, 273 - 272 î.Hr.). Mama lui era o verișoară a lui Alexandru Macedon.
S-a remarcat ca un mare general, cunoscute fiind mai ales luptele sale din sudul Italiei împotriva statului roman. Chemat de orașul-stat Tarent în ajutor împotriva expansiunii romanilor a obținut două victorii în luptele cu aceștia, la Heracleia și Ausculum.

Pierderile mari în rândul armatei sale din bătălia de la Ausculum l-ar fi făcut pe rege să exclame:
Încă o victorie ca aceasta și suntem pierduți! (ne spune Plutarh că ar fi fost reacția lui Pirus la felicitările primite din partea supușilor).
Moare în anul 272 î.Hr. în luptele de stradă din orașul Argos, în timp ce ducea un război împotriva Spartei și Messenei, aliatele rivalului său la tronul Macedoniei, Antigonus al II-lea Gonatas.
**
Pyrrhus din Epir, se scrie și Pyrrhos sau Pirus.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Te-ai hotarat sa cresti un caine - ce trebuie sa stii

Pestele de la cap se impute

Educatia cainelui